Schurende schoonheid

De geraffineerde verhalen van Silvia B.


Het ziet er in eerste instantie wat ongemakkelijk uit, een tikje afstotend zelfs. Wat wil je ook: een op zijn kop staande, menselijke torso die lijkt te ontspringen uit verbrande takken. Of: een zielige arm (met mobiele telefoon in de hand) die groeit uit een al even zwartgeblakerd blok hout. Nee, vrolijk-makend is het niet. Tot je een rondje loopt rond de sculptuur en – belangrijker – steeds dichterbij komt, en alle details in je opneemt. Dan zie je met wat voor liefde en aandacht Silvia B. (Rotterdam, 1963) haar beelden maakt. En – wederom: belangrijker – hoe geraffineerd zij haar verhalen verpakt. Want verhalen vertellen, dat wil ze én dat kan ze. 

Ga er allereerst maar vanuit dat het geen takken zijn. En geen lijven, noch armen of benen. Wat je ziet zijn wezens, die zich volgens de kunstenares ‘proberen een weg te banen door het web van existentiële hedendaagse dilemma’s. Ze bewegen zich langs de grenzen van geslachten, leeftijden, (sub)culturen en soorten, en willen bruggen bouwen tussen de gecultiveerde realiteit en onze diepere intuïtieve en instinctieve lagen.’

Silvia B., Juni’s Longings

Wezens dus, en die zijn niet uit de lucht komen vallen. Silvia B. begon op de academie in Rotterdam ooit met mode en wilde dat graag combineren met beeldhouwen, maar dat was destijds een brug te ver. Sindsdien paart ze in haar beelden het aanlokkelijke of zelfs oogstrelende – zo kenmerkend voor mode – met een schurend, soms zelfs verontrustend deel dat de beschouwer aanzet tot denken. Eerst word je verleid, dan krijg je een klap op je kop.

In eerder werk mocht ze graag gebruik maken van bont en haar en maakte ze de handschoenenlijn Skinover. Maar net zo makkelijk maakt ze woninginterieurs of is actief als curator, zoals Bloody Beautiful in Museum Rotterdam). Ze ontwikkelt ook, samen met anderen, sterke drank (Stookolie 010) en is nauw betrokken bij de kunstenscene in haar stad, getuige de oprichting van kunstenaarsinitiatieven Het Wilde Weten en – recenter – de Kunstambassade.

In Museum W worden de bijzondere wezens van Silvia B. gecombineerd met werk van een aantal collega-kunstenaars. Dat pakt soms goed uit. De bijna surreële schilderijen van Anya Janssen bijvoorbeeld ademen eenzelfde sfeer als de ruimtelijke objecten van Silvia B. en gaan zo een heerlijke, knetterende dialoog aan. 

Silvia B. en vrienden, We Are All Entangled. T/m 27.09 in Museum W in Weertmuseumw.nl