Dutch essay for textile magazine, HAIR issue

HYBRIDEN TUSSEN MENS EN DIER, over onze afkomst en idealen

SAMENVATTING ARTIKEL

De eerste beelden van behaarde mensfiguren die ik maakte waren twee kleine zusjes met een zwarte lamsvacht (van Persianer bont) en zwart lang menselijk haar, Les Bêtes Noirs. Zij zouden de eersten zijn in een hele serie hybride figuren die zich tussen mens en dier, tussen verschillende geslachten of leeftijden bevinden.

Voor mij betekent de totaal behaarde mens een verwijzing naar het feit dat wij nog altijd dieren zijn. In plaats van een vacht hebben we een dun laagje beschaving gekregen. Wij leren onze egocentrische impulsen te beheersen en ons beschaafd te gedragen, maar dierlijk gedrag blijven we vertonen. Bijvoorbeeld ten opzichte van extreem behaarde mensen met het ‘weerwolfsyndroom’ waar we om griezelden in de reizende circussen van de negentiende eeuw. Dierlijk gedrag tegenover mensen die er dierlijk uitzien.

De cultivering van haar of haarloosheid in de mode en in subculturen was een inspiratie in voor verschillende beelden, tekeningen en een serie handschoenen met menselijk haar. De hedendaagse maakbare mens houdt zijn haargroei totaal onder controle.

Eigenlijk maak ik sinds de eerste behaarde zusjes alsmaar ‘zwarte schapen’ die zich buiten de normaliteit van de grote kudde staande weten te houden, en haar speelt daar vaak een grote rol in.

picture: Les bêtes noires

Download PDF